Door: Bas Goddrie – adviseur Lokale Veiligheid, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. 8 januari 2020
Ondermijning. Je leest het elke dag in het nieuws, hoort het op de radio of ziet het voorbij komen op televisie bij Nieuwsuur of Jinek. Wie het opzoekt in de Dikke van Dale, wordt echter niet veel wijzer over de betekenis: ondergraven of verzwakken. Maar wat is nu ondermijning voor mij als burger of ondernemer?
Mijn naam is Bas Goddrie, werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dagelijks houdt het CCV zich bezig om Nederland veiliger te maken. Dat doe ik door op lokaal niveau o.a. voorlichtingsbijeenkomsten over dit thema te houden.
Graag maak ik voor u het begrip ‘ondermijning’ tastbaar. Ondermijning is niks meer of minder dan criminaliteit waar u en ik last van hebben. Denk hierbij niet aan een feestje bij de buren dat tot 02.00 uur duurt en geluidsoverlast geeft. Het gaat om zware criminaliteit, zoals drugscriminaliteit. Op het eerste oog zien we, rondlopend door onze stad, vaak niks bijzonders. Maar met de juiste bril op, kunnen we heel veel zien.
Achter de altijd dichte rolluiken van een woning drie deuren verderop, dat ene bedrijf waar geen klant komt maar toch blijft bestaan. Of dat ene schuurtje waar verdacht vaak bestelbusjes rijden en een vreemde geur rondhangt.
Dan blijft nog steeds overeind staan: wanneer heb ik er nu last van? Voorbeelden zijn er talloos. Een hennepkwekerij op de zolder van de buurman die in brand vliegt door teveel stroomgebruik, waar uw dochter naast ligt te slapen. Een zondagse wandeling door het bos waar u op drugsvaten stuit met een giftige geur. Maar ook oneerlijke concurrentie door een “collega” ondernemer die zijn geld witwast.
Vindt ondermijning dan alleen plaats bij zware criminelen? Nee. Stel dat u al 30 jaar een bedrijf heeft, maar door financiële tegenslag of geen opvolging in het bedrijf het water u aan de lippen staat. Juist, op dat moment, komt een keurig uitziende man uw terrein oplopen en vraagt u tegen minimale inspanningen of hij de leegstaande loods van u mag huren. Hij betaalt er ook nog een leuke prijs voor, die een hoop zorgen weghaalt. U mag alleen niet teveel vragen stellen… Wat doet u dan?
Ondermijning is vervlochten in vele takken van de samenleving. Het is hardnekkig en niet altijd makkelijk te herkennen. Van een malafide notaris en vastgoedeigenaar tot ‘drugsbaas’, het is overal. In Nederland zijn naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen actief. Er van uitgaande dat één hennepkwekerij tot wel €172.000 per jaar kan opleveren en een XTC of amfetaminelab zelfs tot €144.000.000(!), maakt het natuurlijk erg lucratief in vergelijking met een gemiddeld, modaal salaris.
Nu u dit stuk heeft gelezen en wellicht bedenkt dat ondermijning alleen een probleem is van de overheid en niet van ons als burgers of ondernemers, heeft u het mis. Onze ogen en oren zijn van onmiskenbare waarde voor onze samenleving. Uw tip richting politie, gemeente of wellicht anoniem via M. (0800-7000) kan het verschil maken. Om Peter R. de Vries te citeren: “Omdat je nooit een alibi hebt om te zwijgen, als je iets weet van een misdrijf.”
Via M. zijn er al ruim 175.000 meldingen binnen gekomen, meer dan 20.000 aanhoudingen verricht en blijkt 92% van de tips nuttig te zijn geweest.
Kijkt u vanaf nu anders naar uw omgeving?