Wees alert! Cybercriminelen maken massaal misbruik van de coronacrisis.

Op advies van het kabinet en het RIVM is besloten om alle scholen en de horeca te sluiten tot 6 april. Ook is mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken indien mogelijk.
Het aantal mensen dat verbinding maakt met het bedrijfsnetwerk is ongekend gestegen. Hierdoor staan de IT- en beveiligingsinfrastructuur nog meer onder druk.
Veel organisaties zijn niet voorbereid op massaal thuiswerken en houden in deze omstandigheden vaak minder rekening met het creëren van een veilige online werkomgeving.

Wij kunnen het u niet verwijten dat u in tijden van chaos meer bezig bent met uw eigen gezondheid en de gezondheid van uw medewerkers en minder met uw digitale veiligheid.
Helaas maken cybercriminelen hier vaak misbruik van.

Wat kunt u als ICT-afdeling of als thuiswerker doen om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit?

ICT afdeling bedrijven

 • Zorg voor een VPN voor het personeel om veilig verbinding te maken met het bedrijfsnetwerk.
 • Alle zakelijke apparaten- inclusief mobiele telefoons en laptop – dienen te worden beschermend met passende beveiligingssoftware, ook mobiele apparaten.
 • Implementeer altijd de nieuwste updates voor besturingssystemen en apps van de toegangsrechten van mensen die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten.
 • Beperk de toegangsrechten van mensen die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten.
 • Zorg ervoor dat het persoon zich bewust is van de gevaren van het reageren op ongevraagde berichten.

Voor de thuiswerkers

 • Let op met links. Bijvoorbeeld: personeelsleden die van de manager of directeur afkomstig lijkt te zijn.
  Daarin staat een mededeling dat er thuisgewerkt met een link naar een zogenaamd beveiligde verbinding om op het bedrijfsnetwerk te komen.
  Klinkt een medewerker op die link? Dan kan het zijn dat hij criminelen daarmee toegang verschaft tot zijn computer of zelfs het bedrijfsnetwerk.
 • Malware wordt vaak in afbeelding gestopt. Op dit moment stoppen veel criminelen malware in afbeeldingen waarmee ze computers infecteren om bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen.
 • Bang worden is niet nodig. Gebruik je gezond verstand en kijk met een kritische blik naar inkomende berichten.

Bron: https://www.cybercrimeinfo.nl/ Cyber Crime info